- Състав на съставки със синергичен ефект
- Хелатната форма улеснява ефективното усвояване на желязото
- Висока бионаличност и биозапазване
- Благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система
- Предотвратява анемията
- Не дразни храносмилателния тракт
Железният комплекс е уникална композиция от желязо(Ferrochel®), която съдържа още витамин С, фолиева киселина, витамин В-12, както и Донг Куай (Angelica sinensis) и Червена малина (Raspberry proper). Този състав на формулата я прави лесно усвоима и благоприятна за организма.
Ferrochel® е патентована форма на желязо под формата на аминокиселинен хелат - желязо (II) диглицинат. В железния диглицинат йонът (Fe2+) е комбиниран с две молекули на аминокиселината глицин. Основното му предимство е значителното увеличаване на биоретенцията с едновременно намаляване на стомашно-чревното дразнене.
Желязото е от съществено значение за човешкия организъм. Най-голямото му количество - приблизително 70 % - остава свързано в хемоглобина на циркулиращите еритроцити. Желателната стойност на желязото в организма - е около 3 g , а дневната му потребност е необходима, макар и малка. Желязото участва в преноса и съхранението на кислород в тъканите. То е от съществено значение и за много метаболитни процеси - в синтеза и катаболизма на някои хормони, в производството на богати на енергия съединения или в синтеза на колаген. Липсата му , или всъщност недостигът му в организма, води до анемия, което означава намаляване на концентрацията на хемоглобина, броя на червените кръвни клетки (еритроцитите) и индекса на хематокрита под нормалното. Желязодефицитната анемия засяга средно около 5 % от населението. Тя обаче е по-висока (20 %) при жените в менструация и при децата (30-40 %). Често недостигът на желязо води до анемия - сериозно заболяване, при което са налице нарушения, свързани с червените кръвни клетки и количеството на хемоглобина - червения пигмент на кръвта.
Витамин С е един от основните витамини с важни функции в организма. Той е съединение със силни антиоксидантни свойства; като предпазва ДНК клетките от враждебното въздействие на свободните радикали, той предотвратява мутации и рак. Има много силен ефект върху имунната система. Мобилизира организма да се бори с инфекции, настинки, грип и тонзилит. Витамин С, включен в ежедневната диета, подпомага хемопоетичните процеси. Участва и в обмяната на мазнините, холестерола и жлъчните киселини, като предпазва сърдечносъдовата система. Като съставна част на Железния комплекс той улеснява усвояването на желязото от храносмилателния тракт.
Витамин В-12 (цианокобаламин) е кобалт-съдържащ ензим и принадлежи към групата на водоразтворимите витамини, доставяни при физиологични условия главно с храната от животински произход. Той е от съществено значение за процесите на растеж на организма, клетъчното делене, хемопоезата и синтеза на миелин. Като коензим участва в синтеза на пурини и пиримидини, ускорява белтъчния метаболизъм, коензим е на трансметилирането и синтеза на метилови групи. Има значителен ефект върху хемопоетичните процеси, като действа синергично с желязото в тази област. Дефицитът на витамин В12 води до развитие на мегалобластна анемия, която се характеризира с наличието на големи кръвни клетки в периферната кръв.
Фолиевата киселина е включена в групата на витамините от група В (вит. В4). Тя оказва силно влияние върху нивата на серотонин, които очевидно влияят върху настроението. Фолиевата киселина е необходима за нормалното функциониране на еритроцитите. Анемията от недостиг на витамина на фолиевата киселина, подобно на недостига на витамин В12, води до нарушен синтез на ДНК и нарушено съзряване на клетъчните ядра.
Китайската ангелика (Angelica sinensis) е вид растение от семейство целина. Среща се естествено в Китай. Стимулира кръвообращението, укрепва имунната система, увеличава производството на бели кръвни телца и помага на организма да отстрани вредните токсини. Особено се препоръчва за жени - облекчава симптомите на менопаузата, стабилизира хормоналния баланс и много други женски заболявания. Жените го наричат "женски женшен".
Малина - Червена малина - трудно е да се подцени. Вкусният вкус и ценните свойства на плодовете и листата на малината, подпомагащи здравето. Плодовете на малината са източник на органични киселини (напр. ябълчна, аскорбинова, лимонена), витамини (В1, В2, В6, РР и С) и минерални соли (калций, калий, магнезий, желязо).Те имат антиоксидантни свойства, понижават кръвното налягане и предотвратяват ендотелната дисфункция на кръвоносните съдове, което доказва техните благоприятни за здравето свойства, засягащи сърдечно-съдовата система. От друга страна, листата на малината са богати на танини, флавоноиди и фенолни киселини, благодарение на които имат диуретични и антибактериални свойства, а също така подобряват обмяната на веществата.