- Високо биодостъпна форма на селен
- Повишава ефективността на антиоксидантната бариера
- Намалява свободните радикали
- Намалява количеството на оксидативния стрес
- Намалява разграждането на телесните структури
- противодейства на образуването на тумори
- Подобрява функцията на имунната система
- Повишава надеждността на имунната система
- Има антивирусно действие
- Подобрява функцията на сърдечносъдовата система
- Осигурява оптимално функциониране на щитовидната жлеза
- Подпомага поддържането на висока плодовитост
- Подобрява настроението и отношението към живота
- Продукт без дрожди
- Не съдържа желатин
- Подходящ и за вегани
NOW Selenium 200 mcg Veg Capsules е хранителна добавка за селен с висока бионаличност. Предлагайки се под формата на вегетариански капсули, тя дава възможност да се задоволят потребностите от селен на широк кръг хора, включително и на тези, които предпочитат много по-ограничен подход към храненето и избират начина на живот на веганите. Освен това, осигурявайки лесна форма на прием без използването на желатин в обвивката на капсулата, той противодейства на появата на неприятен стомашен дискомфорт при чувствителните към съставката.
Селен - Микроелемент, минерал, необходим за правилното функциониране на човешкия организъм. Открит през 1817 г. от Йонс Якоб Берцелиус, шведски химик. Намира се в големи количества главно в: месото, рибата, бразилските орехи, маята, зърнените продукти, включително овесените ядки и макаронените изделия, както и в зелените, чесновите и бобовите зеленчуци. От растителните храни той се приема под формата на неорганични селенати и селениди, понякога и на органичен селенометионин, а от животинските продукти - само под формата на силно усвоими органични съединения. В зависимост от източника се смята, че за средностатистическия възрастен човек е необходим прием на селен от 45-70 µg дневно. Интересно е, че в районите, където храната изобилства от селен, напр. в САЩ, приемът на селен надвишава препоръчителното количество, достигайки 100-150 µg/ден. Приемът на селен може да се увеличи в зависимост от редица фактори, по-специално: повишено излагане на оксидативен стрес, напр. при спортисти, хора, живеещи под постоянен стрес, или пушачи, както и повишено излагане на канцерогени. За нормални плазмени концентрации на селен се считат 70-150 µg/l.
Селенопротеини
По правило най-впечатляващите положителни ефекти, предизвикани от наличието на селен в организма, се дължат на незаменимостта му в изграждането на избрани, няколко ензима, наречени селенопротеини. Сред най-значимите са: глутатион пероксидази, тиоредоксин редуктази, йодтиронин дейонидази и няколко други с разнообразни функции.
- Чрез глутатион пероксидазите се подобрява ефективността на антиоксидантната бариера, като по този начин се повишава способността на организма да се предпазва от оксидативен стрес, причинен от водородни пероксиди и органични пероксиди.
- Участието в структурата на тиоредоксин редуктазите позволява да се осъществяват процеси на редукция на тиоредоксина и белтъчните дисулфиди. Освен това те са съществено звено при формирането на генетичния материал и програмираната клетъчна смърт.
- Като осигурява необходимата регулярност на дейонидазите, той позволява отстраняването на йода, като взема важно участие, наред с другото, в активирането и инактивирането на хормоните на щитовидната жлеза.
- Другите селенопротеини от своя страна влияят, наред с други неща: върху калциевия метаболизъм, защитата от прекомерен оксидативен стрес, подпомагането на имунната система, участието в правилното развитие на изградените в организма структури или поддържането на висока плодовитост.
Укрепване на антиоксидантната бариера
Селенът, като присъства в структурите на съответните ензими, главно глутатион пероксидази, и взаимодействайки в системата с глутатиона, участва в редукцията на водородните пероксиди и органичните пероксиди, съдържащи кислороден мост. Водейки до инактивиране на вредните реактивни съединения, той намалява тяхната агресивност, като предпазва съществуващите структури от дестабилизиране или разрушаване.
Противоракови ефекти
Изглежда, че селенът присъства цялостно в естествения противораков механизъм, действащ в организма:
- Поради известна прооксидантна активност той засилва образуването на реактивни кислородни видове около анормално променените клетки. Като нарушава нестабилния им оксидно-редукционен баланс, той води до спиране на процесите на растеж, задейства имунния отговор на организма към токсичната клетка и насочва въпросната клетка по пътя на апоптозата.
- Като променя тиоловите групи, той нарушава сигнализацията на необичайно променените клетки и ограничава развитието им, като блокира транскрипционните фактори.
- Като предизвиква модификации на хроматина, той уврежда генетичния материал на туморните клетки и потиска процеса на ангиогенеза, който е от съществено значение за тяхното оцеляване
Подобрява имунния отговор
Вероятно благодарение на подобряването на експресията на рецепторите за интерлевкин 2 селенът осигурява правилното развитие, правилната трансформация и поддържането на необходимата активност на Т-лимфоцитите и подобрява активирането на NK-клетките. Адекватното количество селен изглежда е важно и за формиращия се баланс между провъзпалителните и противовъзпалителните макрофаги, при който намалените концентрации на елемента благоприятстват дейността на провъзпалителните макрофаги, докато повишените концентрации ще благоприятстват дейността на противовъзпалителните макрофаги.
Антивирусни свойства
Като забавя образуването на по-вирулентни форми на РНК вируси, селенът намалява броя на възникващите инфекции. Освен това, въпреки че до момента не е доказана безспорно ефективна терапия срещу вируса на ХИВ или хепатит В с използване на селен, приносът на елемента за забавяне на появата на неблагоприятни ефекти, причинени от инфекция с тези вируси, е забележителен.
Осигуряване на правилна функция на щитовидната жлеза
Значимостта на ролята на селена за поддържане на правилното функциониране на щитовидната жлеза е очевидна от самия факт, че той присъства в най-високи концентрации в този орган. Като съставна част на дейодиназите, селенът дава възможност за преобразуване на хормоните на щитовидната жлеза, като влияе върху създаването на тяхната активност. Освен това, като осигурява подходяща активност на третата изоформа на глутатион пероксидазата, той намалява нивото на реактивните кислородни видове, образувани по време на синтеза на тиреоидните хормони, особено в периоди на йоден дефицит, когато се образува по-голямо количество TSH, чието образуване е съпроводено с повишено производство на окислителни съединения. Като намалява вероятността от неконтролируеми окислителни процеси, той намалява разрушаването на структурите или фиброзата на щитовидната жлеза. Също така намалява честотата на инертните завещания, хипотиреоидизма и автоимунното възпаление.
Поддържане на здравето на сърдечносъдовата система
Като влияе върху поддържането на адекватна активност на четвъртия изоензим на глутатион пероксидазата, селенът намалява окисляването на фосфолипидите и холестерола, свързан с липопротеините, които се движат в кръвоносната система. По този начин се намалява величината на неблагоприятните структурни промени и се понижава агресивността на средата, образувана в съдовете.
Ефекти върху плодовитостта
Селенът е съществен елемент в производството на тестостерон и редовността на сперматогенезата. Освен това до голяма степен чрез антиоксидантните ензими, включително четвъртия изоензим на глутатион пероксидазата, селенът предпазва структурите на сперматозоида и митохондриите в него от разрушаване. Това позволява необходимата стабилност на сперматозоида и предизвиква по-голяма подвижност на сперматозоидите за ефективно доставяне на правилния генетичен материал.
Невропротективни ефекти
Важната роля на селена за поддържане на оксидно-редукционния баланс в нервната система е най-очевидна в мозъка, където концентрацията му е постоянна дори след намаляване на общото ниво на минерала в организма. Като укрепва антиоксидантната бариера на централната нервна система, той осигурява постоянството на невронните структури и тяхното правилно развитие, което гарантира необходимата им ефективност и забавя евентуалната поява на невродегенеративни заболявания.
Поддържане на умственото равновесие
Въпреки че механизмите на влияние на селена върху човешката психика не са напълно изяснени, няма съмнение, че поддържането на адекватни нива на елемента в организма е от съществено значение за доброто настроение и спокойствието. Този факт се обяснява отчасти с ефекта на селена върху поддържането на закономерности в невротрансмисията. При хора с продължителен, намален дневен прием на селен от храната се наблюдават състояния на депресия, обезсърчение от живота и враждебност към околната среда. Приемането на достатъчни количества селен през деня помага за възстановяване на положителната нагласа към живота.
Ефекти от недостига
Недостигът на селен влияе значително върху психичната сфера на човека. Той води до симптоми на депресия, чувство на тревожност, безпокойство, негативно отношение към света и дезориентация. Освен това влияе негативно върху правилното функциониране на имунната система, включително на имунната система, както и на сърдечносъдовата, скелетната и ставната система и функцията на бъбреците. Повишава се и податливостта към прогресиране на туморогенезата. Сред състоянията, които най-тясно се идентифицират с недостига на селен, са болестта на Кешан, която се съпровожда с неблагоприятни промени в сърдечния мускул, и болестта на Кашин-Бек, която причинява разграждане на хрущялната тъкан в ставите.
Струва си да се помни, че за огромното мнозинство от минералите както недостигът, така и излишъкът в храната са вредни за организма. Приемането на твърде много селен за определен период от време може да се разпознае по появата на: повтарящо се гадене и диария, миризма на чесън от устата, чувство на постоянна слабост, влошаване на състоянието на ноктите и косопад. Поради това е препоръчително да се измерва селенът в плазмата преди и по време на дългосрочен прием на селен или, ако не се изисква тест, да се правят почивки при продължително приемане на добавки.
Отлична бионаличност и висока безопасност при употреба
Селенът се среща в природата под формата на по-слабо усвоими неорганични съединения, като селениди и селенати, и в много по-усвоими органични форми, като селенометионин и селеноцистеин. Селенометионинът, използван в продукта, е молекула, получена в резултат на преобразуването на незаменимата аминокиселина метионин, в чиято структура сярата на четвъртия въглерод е заменена със селенов атом. По отношение на ефективността на усвояване селенометионинът отстъпва само малко на структурно свързаната си форма - селеноцистеин. По този начин използването на органичната форма на селена в NOW Selenium 200 mcg Veg Capsules гарантира висока бионаличност на елемента и оптималното му използване от организма. Струва си да се отбележи, че използването на селенометионин позволява замяната на дрождите като общ източник на селен, което прави суплементацията по-безопасна и без алергени.
Висококачествени вегетариански капсули без желатин
Процесът на капсулиране на селенометионин, при който за обвивка на продукта се използват Veg Capsules, позволява да се елиминира желатинът, който е нежелан за много хора. Това премахва неблагоприятния стомашен дискомфорт, причинен от обвивките на желатинова основа, и позволява на хората, които се пазят от зоопродукти, включително веганите, да приемат висококачествен продукт.
NOW Selenium 200 mcg Veg Capsules е хранителна добавка за високо биодостъпен селен, доставен под формата на селенометионин. Чрез ефективното допълване на нивата на селен той укрепва антиоксидантната бариера, подпомага защитните процеси на организма, грижи се за правилното развитие на изградените структури, поддържа състоянието на множество системи, включително кръвоносната и нервната, подпомага поддържането на необходимата плодовитост и подобрява настроението и отношението към живота. Фактът, че продуктът е капсулиран в безжелатинови капсули, позволява добавката да се приема и от вегани и хора, които изпитват дискомфорт от желатинови капсули. Липсата на мая, често срещан носител на селен в подобни продукти, лишава продукта от алергени, които са неблагоприятни в много случаи.